Иван Ченчев: БСП няма да подкрепи правителство на всяка цена

Май 12, 2023 Новини БСП в медиите 0 794

12.05.2023 г.

 „Знаете, че ние първо трябва да проведем вътрешно допитване, така, че към този момент изслушахме колегите като отговорна политическа сила. Казахме им, че не е това подхода. Но като видяхме и как беше номиниран кандидатът за министър-председател горе-долу знаехме какво да очакваме. Дотук нищо ново. Това не ни харесва и не го одобряваме.” Това заяви народният представител от коалиция „БСП за България” Иван Ченчев в ефира на Евронюз България. 

Социалистът подчерта, че в сложната ситуация,в която се намира страната ни не е отговорно да има предложения само на един човек. „С подобна програма, която беше изтъкнато, че са приоритети на Мария Габриел, а не на партия ГЕРБ, ние смятаме, че не може да има приоритети на един човек в тази ситуация ,в която е България. Трябва да има приоритети на партиите, които евентуално биха подкрепили правителство. В този смисъл искаме да има вътре широко ветрило от социални мерки, за които ние се борим последователно. Няма как колегите да търсят съгласие за нещо, което не е застъпено по никакъв начин в програмата на БСП”, категоричен беше той.

Ченчев заяви, че в програмата липсват мерки за грижа към хората. „ Трябва да има  социален чадър от държавата, защото знаем всички в каква ситуация се намираме и трябваше да има реакция от страна на колегите. Казахме, че е сбъркан подхода, защото тези неща можеше да се обсъдят предварително. Можеха да се изведат национални приоритети.  Казахме това и на предишната среща. Няма кой знае каква разлика между миналата среща с представителите на ГЕРБ и вчерашната”, подчерта народният представител.  

Той коментира и темата с главния прокурор. „БСП нееднократно е искала оставката на Иван Гешев така, че за нас няма никакво напрежение”, обясни социалистът.

По думите на Ченчев се избягва основният въпро важен за България. „Как ще живеят хората в своето ежедневие? Ние настояваме това да бъде преосмислено. Всичко останало е в сферата на „евентуално” или „ако”. Не е сериозният подход това, тъй като има много сериозни въпроси, които да се решават, а не виждаме крачка в тази посока”, посочи той. 

„Беше ни казано, че това е една среща, за да може Габриел да се представи пред парламентарните групи. Е представи се и оттук накъде?”, попита Ченчев. 

„Посещенията, на които ходи президента в Южна Африка са далеч от проблематиката, която е тук и сега за българските граждани”, коментира още той. 

 „Моля БСП да не бъде прикачвана към този безпорядък, които се случва в момента. БСП няма да подкрепи правителство на всяка цена”, каза в заключение Иван Ченчев.